Journalist | Tekstschrijver | Redacteur | Rotterdam
Boekjes en meer

Dynamic Duo’s 2009

Jong en oud in gesprek met elkaar

Interviews Overschiese krant en boekje

In 2009 was Rotterdam de Europese Jongerenhoofdstad. Onder de naam Your World kregen jongeren de kans om zelf iets te veranderen in hun wijk. De jongeren van het Jongerenpanel Overschie gaven daar hun eigen invulling aan. Een van hun projecten was Dynamic Duo’s, een serie van 26 dubbelinterviews waarbij jongeren en ouderen met elkaar in gesprek gingen.

Het Jongerenpanel Overschie is opgericht door de jongeren zelf in samenwerking met het Mentoraat voor Jongeren. (Het Mentoraat zette zich tot 2012 in voor Rotterdamse jongeren op het gebied van scholing en werk.). Kansen creëren voor, door en met andere jongeren, daar draait het Jongerenpanel om. Voor het project Dynamic Duo’s gingen jonge en oudere inwoners uit Overschie met elkaar in gesprek over elkaars achtergrond en belevingswereld. 

Culturele achtergronden

Onbedoeld had de oprichting van het Jongerenpanel Overschie nog een ander effect. In het panel zitten jongeren met verschillende culturele achtergronden en nationaliteiten. Daardoor leren ze meer over elkaar, soms tot hun eigen verrassing: “Toen ik bij het Jongerenpanel kwam, dacht ik wel even ‘ jeetje’ omdat er best veel Turkse en Marokkaanse jongens bijzitten. Maar het zijn aardige gasten.” En: “We wonen allemaal bij elkaar in de buurt maar zonder het JPO zou ik nooit met hen in gesprek zijn gegaan.”

De 26 dubbelinterviews van Dynamic Duo’s, door mij afgenomen en geschreven, verschenen in de Overschiese krant en zijn gebundeld in een boekje. Voor dit boekje schreef ik ook de teksten over de andere projecten van het Jongerenpanel Overschie en verzorgde ik de eindredactie.  

http://www.suzannestam.nl/wp-content/files_mf/1358521200BoekDynamicDuos2009.pdf

Screen shot 2012-02-28 at 2.47.28 PM