Journalist | Tekstschrijver | Redacteur | Rotterdam
Tekst

Vlinders, moestuinen en verticaal groen: duurzaam wonen in ZOHO

ZOHO is een nieuwe gebiedsontwikkeling van het Zomerhofkwartier in Rotterdam. De komende jaren worden er zo’n 600 woningen bijgebouwd, een plek om te wonen, te werken en te ontspannen. En met een groen daklandschap van 4.000 m2 . Voor de site Ziejeinzoho interviewde ik Koen de Boo van ECHO Urban Design over ZOHO en klimaatadaptatie in de wijk.

Het klimaat verandert wereldwijd en ook op lokaal niveau gaan bewoners dat merken. Daarom bereidt het nieuwe ZOHO zich voor met slimme ingrepen. Van een enorme ondergrondse krat die water opvangt tot een overdekt openlucht sportveld en een vlindertuin. Koen de Boo van ECHO Urban Design vertelt over ZOHO en klimaatadaptatie in de wijk.

ECHO Urban Design is een Rotterdams bureau voor stedenbouw en landschapsontwerp. Koen: ‘Bij elk nieuw project denken we na over de positie van bebouwing, de openbare ruimte en de ontsluiting, dus de toegankelijkheid van een gebied. Denk aan de ruimte voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en parkeren. Dat doen we altijd met oog voor de natuur en het landschap zodat mensen zich er prettig voelen. Ook de sociaal-inclusieve stad is bij ons belangrijk. We gaan uit van het buurtgevoel, waar je elkaar kan ontmoeten. De menselijke maat en herkenbaarheid, die maken dat je je ergens thuis voelt. Verder houden we rekening met hoe de wind waait, regenwater, droogte en hitte. Ons bureau maakt het masterplan voor ZOHO. Al deze elementen en dus ook klimaatadaptatie nemen we daarin mee.’

Lees het hele artikel.