Journalist | Tekstschrijver | Redacteur | Rotterdam
Journalistiek

Reportage onderzeeboot: “Elk radertje, hoe klein ook, is belangrijk”

“Barometers oplijnen!”… “Boven torenluik gesloten!”… “Rust in de centrale!” Opperste concentratie in de commandoruimte. Met drie luide claxons duikt onderzeeboot de 20 Hr.Ms. de Walrus vervolgens onder in de golven van het Engelse Kanaal.

De oefening is inmiddels afgelopen, de kok komt met saté-tjes rond. Het lijkt de commandant wel leuk als het bezoek aan boord het roer overneemt. Dat zorgt voor veel hilariteit onder de bemanning, van beneden komen ze zelfs kijken. Eén bemanningslid hijst zichzelf in een ontsnappingspak want ‘een vrouw aan het roer, boot naar z’n moer’, luidt het gezegde hier. De volgende ochtend worden de gasten wakker in de boegbuiskamer, in de torpedobedjes. In de onderste twee torpedobuizen zijn drie bedjes gemaakt, speciaal voor ‘opstappers’ (gasten). Een Nederlandse uitvinding die een complimentje verdient, want ook al moet je je benen zowat in je nek leggen om erin te komen, het slaapt lekker mits de boot niet te hard te keer gaat.

Van 1998 tot en met 2004 werkte ik als redacteur voor de vakbond voor defensiepersoneel VBM | NOV & BBTV. Voor de ledenbladen Trivizier en XRcise schreef ik vele artikelen over de werkzaamheden van Nederlandse militairen. In 2000 ging ik voor een reportage een etmaal mee op onderzeeboot de Walrus. Vrij uniek omdat er aan boord geen vrouwen werken.

http://www.suzannestam.nl/wp-content/files_mf/1360923413OnderzeebootWalrusTRIV.pdf

Mei 2000

De Walrus